Η Κυρά Σαρακοστή!!!






   Μένουμε σπίτι και ετοιμάζουμε με τα παιδιά μας την Κυρά Σαρακοστή, αν και αργήσαμε......διότι ετοιμάζετε το σάββατο πριν την Καθαρά Δευτέρα, όπου ξεκινά και η Σαρακοστή και κόβουμε και το πρώτο ποδαράκι απ' την Κυρά Σαρακοστή αλλά ποτέ δεν είναι αργά για μια ακόμη δημιουργική δραστηριότητα με ζυμαράκια!!!!!!!!!


Την Κυρά Σαρακοστή
που είναι έθιμο παλιο
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό
Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό
Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!!!!!!


Υλικά:

3 κούπες αλεύρι
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό


Γίνεται ένα σκληρό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια, ανοίγουμε με πλάστη και ετοιμάζουμε μια κυρία όπως την έχουν φανταστεί τα παιδιά!!! για την διακόσμηση χρησιμοποιούμε γαρύφαλα αλλά μπορούμε να βάλουμε και ξηρούς καρπούς.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε χαμήλή θερμοκρασία 160 βαθμούς. Δεν τρώγεται το ζυμάρι όποτε θέλουμε να το στεγνώσουμε στο φούρνο για να μας διατηρηθεί και να μη μας χαλάσει μέχρι να κόψουμε το τελευταιο ποδαράκι το Μεγάλο Σάββατο του!!!!!!!!!!!!!!

"Στα παλιά τα χρόνια"το τελευταίο ποδαράκι το έκρυβαν μέσα στο ψωμί ή σε κάποια πίτα την Κυριακή του Πάσχα και όποιος το έβρισκε ήταν πολύ τυχερός.....😘


Σχόλια