Γλυκό κουταλιού άγριο σύκο!

 Ένα γλυκάκι ¨παλιομοδίτικο¨  αλλά το εξαιρετικό άρωμα της άγουρης αγριοσυκιάς με έκανε να επαναπροσδιορίσω!!!!!!

Τα άγρια σύκα μαζεύονται τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου και σε ορισμένες ορεινές περιοχές μπορούν να διατηρηθούν όλο τον Μάιο. Τα σύκα αυτά δεν ωριμάζουν( αλλά βοηθούν στη γονιμοποίηση των βρώσιμων σύκων) και ονομάζονται ορνοί, είναι κατάλληλα για γλυκό κουταλιού λόγω της σφιχτής πράσινης σάρκας  και της ιδιαίτερης γεύσης τους.

Τα υλικά είναι απλά όπως σε κάθε γλυκό του κουταλιού: φρούτο, ζάχαρη, νερό, λεμόνι και αρωματικό όπου στη συγκεκριμένη συνταγή πιστεύω το γαρυφαλάκι είναι μονόδρομος!

Θέλει όμως υπομονή στο μάζεμα(φοράμε γάντια) έπειτα στο καθάρισμα(κόβουμε το κοτσάνι, το κάτω μέρος αλλά κ τρυπάμε με ένα ξυλάκι το κάθε συκαλάκι για να εισχωρήσει το σιρόπι).

Μουλιάζουμε σε νερό με χυμό λεμονιού για μια μέρα και έπειτα ξεπικρίζουμε τρεις φορές ανά δεκάλεπτο σε βραστό νερό και μετά σε κρύο νερό. Στύβουμε καλά να αφαιρέσουμε το περιττό νερό και αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε πετσέτα.

Βράζουμε το σιρόπι δέκα λεπτά κ έπειτα προσθέτουμε τα συκαλάκια, βράζουμε για μισή ώρα και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, την επόμενη μέρα γίνεται το τελευταίο δέσιμο στο σιρόπι προσθέτουμε λίγο γλυκόζη κ χυμό λεμονιού.

Αποστειρώνουμε τα βαζάκια και διατηρούμε για αρκετό καιρό.

Ταιριάζει πολύ το αμύγδαλο με το οποίο γεμίζουμε το κάθε συκαλάκι αλλά και σκέτο είναι τέλειο, ιδανικό για παγωτό, γιαούρτι, αλλά και για να διακοσμήσουμε τούρτες και τάρτες!!!!

 









Σχόλια