Μαρμελάδα λεμόνι












































Μαρμελάδα λεμόνι


Διαλέγουμε λεμόνια φρέσκα ακέρωτα και βιολογικά.
Ξύνουμε ελαφριά την κίτρινη φλούδα και κόβουμε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες. Αφαιρούμε τα κοτσάνια, τις  λευκές μεμβράνες και τα  κουκούτσια. Τοποθετούμε τα λεμόνια σε μια κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για περίπου 30΄. Έπειτα πετάμε το νερό αυτό, για να ξεπικρίσουν, στραγγίζουμε τα λεμόνια και μετράμε σε κούπες το υλικό και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης συν ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε για άλλα 30΄ λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία ξαφρίζοντας συνεχώς. Αν θέλουμε πιο λεία υφή αλέθουμε το υλικό ή ένα μέρος αυτού όπως έκανα εγώ. Δεν περιμένουμε να πήξει πολύ η μαρμελάδα κατά το βρασμό, τα λεμόνια όπως όλα τα εσπεριδοειδή έχουν αρκετή πηκτίνη και όταν κρυώσουν πήζουν από μόνα τους. Εγώ επειδή έκανα μεγάλη ποσότητα, αρωμάτισα τη μισή με αποξηραμένη λεβάντα τα τελευταία 15’ του βρασμού και την υπόλοιπη με βιολογικό  κρόκο Κοζάνης  αφού την κατέβασα από την φωτιά, ώστε να διατηρηθούν όλες οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου. Η μια είναι πολύ αρωματική και ανοιξιάτικη αφού ξεχωρίζεις διάσπαρτα τα άνθη της λεβάντας και η άλλη εμπλουτίστηκε από το βαθύ κίτρινο χρώμα του κρόκου αλλιώς ζαφορά ή σαφράν, όπου και εκεί ξεχωρίζεις τα στίγματα και κατά συνέπεια τις ανεκτίμητες ιδιότητες του χρυσού αυτού λουλουδιού-μπαχαρικού!!!!!!!!!!!!









Σχόλια