Risotto μανιταριών




Υλικά : διάφορα είδη μανιταριιών (φρέσκα κ αποξηραμένα), όποια σας αρέσουν,
εγώ χρησιμοποίησα (porcini ,trombeta, barre, τα βρήκα αποξηραμένα. Τα porcini ή βασιλομανίταρα έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση, τα τρομπετίνια είναι μαύρα μεγάλα και δίνουν ωραίο χρώμα ενώ παραμένουν τραγανά μέχρι το τέλος της συνταγής και τα barre είναι λευκόσαρκα και έχουν διάφορα σχήματα από πολύ μικροσκοπικά ολόκληρα μέχρι μεγάλων διαστάσεων κομμένα σε λεπτές φέτες)
Επίσης χρησιμοποίησα και φρέσκα μανιτάρια τα γνωστά μας portobello ή αγαρικά( αλλά μπορούμε να βρούμε πλευρώτους, μορχέλες, σιτάκε ακόμα και τρούφες...(2 κούπες φρέσκα μανιτάρια, 1/2 κούπας αποξηραμένα)
Επιπλέον : ψιλοκομμένο σκόρδο(2σκελίδες...)
λευκό κρασί για το σβήσιμο(μισό ποτήρι)
λίγο θυμάρι ξερό ή φρέσκο(μισό κουταλάκι)
παρμεζάνα (καλής ποιότητας)(1 κούπα..)
βούτυρο (1 κουταλιά της σούπας)

-Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα αποξηραμένων γιατί έχουν έντονη γεύση κ μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή!!!

Εκτέλεση : ζεσταίνομαι πολύ καλά το τηγάνι με 2 κουταλιές ελαιόλαδο κ προσθέτουμε τα μανιτάρια-δυνατή φωτιά 2΄ να πάρουν χρώμα, έπειτα προσθέτουμε σκόρδο, θυμάρι, το ρύζι μας (2 κούπες -4 μερίδες) αλάτι κ σοτάρουμε μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο με υπομονή ανακατεύοντας συνεχώς, σβήνουμε με το κρασάκι-περιμένουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι ελαφρώς να σκεπαστεί και επαναλαμβάνουμε σε δυνατή φωτιά 15 με 20 λεπτά, να κρατάει...δοκιμάζουμε
αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε παρμεζάνα και βούτυρο και αφήνουμε 5' να ξεκουραστεί και το σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο μαύρο πιπέρι κ λίγο βασιλικό.
Δεν θέλουμε να κολλάει , πρέπει να είναι παχύρεστο αλλά να έχει υγρά, να κυλλάει στην κουτάλα καθώς το σερβίρουμε...
δεν είναι εύκολη υπόθεση ένα καλό ριζότο, αλλά ακολουθούμε την ίδια διαδικασία σχεδόν σε όλες τις παραλλαγές, καλή επιτυχία!!!

Αν δεν έχουμε διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών καλό θα ήταν να προσθέσουμε ζωμό (λαχανικών ή κότας) για περισσότερη γεύση.
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε  ένα λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σοταριστεί στην αρχή μαζί με το σκόρδο. Όπως και να κρατήσουμε μερικά από τα σοταρισμένα μανιτάρια και να τα προσθέσουμε στο τέλος .










Σχόλια